“Wonder” de ingang om over pesten te praten

Gisteravond ben ik samen met mijn dochter, die ook leerkracht is, naar de film "Wonder" geweest.
Na afloop was de conclusie van ons gelijk “Dit is een enorm goede film voor groep 7-8, zeker als er veel gepest wordt.”
Natuurlijk ga ik er vanuit dat op jouw school niet gepest wordt. Maar helaas wijst de praktijk vaak iets anders uit.
En wordt er niet gepest, dan is het in ieder geval de moeite waard om n.a.v. deze film in gesprek te gaan over pesten.

Allerlei items komen aan bod:

De gepeste
Het verhaal gaat over de tienjarige August – Auggie Pullman (Jacob Tremblay), die met een genetische afwijking wordt geboren. Zelfs na vele operaties is het de dokter niet gelukt om deze afwijking te verbloemen.

Omdat zijn ouders (Julia Roberts en Owen Wilson) bang zijn dat Auggie niet geaccepteerd wordt, heeft zijn moeder hem privéles gegeven. Maar op tienjarige leeftijd wordt uiteindelijk besloten hem naar een normale school te sturen. Daar beginnen de pesterijen. Hij wordt nagekeken, uitgelachen, uitgescholden, enz. Maar ondanks de pesterijen blijft Auggie zichzelf en geeft het goede voorbeeld. Hij is vastbesloten zijn draai te vinden in deze nieuwe omgeving.

De pester
Uiteraard zit er een structurele pester in de film. Een populaire jongen, die iedereen meekrijgt. En als anderen zich al aansluiten bij Auggie, maakt hij het hen zeker niet gemakkelijk. Hij probeert ze ook weer voor zich te winnen.


De meelopers
Jammer genoeg kunnen pesters zo’n grote invloed hebben dat ze vele anderen meetrekken. Zo ook in deze film.

De helpers
Gelukkig hoeft Auggie het niet helemaal alleen te doen. Al lijkt het daar soms wel op. Al snel krijgt hij een vriend. Maar…. blijft deze vriendschap wel bestaan? En wat gebeurt er als het even tegenzit? Zijn de helpers dan in staat om stand te houden?Allemaal vragen waar je in deze film een antwoord op krijgt.

De omgeving
De zus van Auggie heeft het zwaar met een broer die constant aandacht krijgt van haar ouders. Maar ze houdt zielsveel van hem en ook dat heeft weer zijn bijzondere kanten.

De ouders van Auggie waren er tien jaar lang altijd voor hem en moeten nu leren loslaten.Ook dit proces wordt mooi in beeld gebracht.

En ouders van medeleerlingen….. die hebben zo hun eigen opvattingen. De appel valt vaak niet ver van de boom.

De schooldirecteur en de leerkrachten hebben ook hun eigen rol in het geheel.

Kortom…. een film die je gezien moet hebben. En zeker als je voor de klas staat en pesten bespreekbaar wilt maken. Wellicht een idee om standaard in het pakket op te nemen als deze op dvd of online beschikbaar is.

Het inspirerende en hartverwarmende verhaal van August Pullman is gebaseerd op de roman ‘Wonder’ van R.J. Palacio.

Petra Raijmakers.
06-12-2017.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Reageren niet mogelijk